top of page

Het weergaloze effect  van
muziek binnen de zorg...

The Big 5
Video afspelen
Anker 1
Ontwerp zonder titel.gif

Stress

Angst

Pijn

Slaap

Delier

Overtuigend bewijs

De wetenschap heeft aangetoond dat patiënten die voor tijdens en na hun operatie naar muziek luisteren, hier positieve effecten van kunnen ervaren. Het Muziek als Medicijn fonds dat werkzaam is binnen het Erasmus MC heeft onderzoek gedaan naar het effect van muziekinterventies bij operaties en in andere medische settings.

 

Onderzoeken hebben een statistisch significant én klinisch relevant effect laten zien van muziek, op de vermindering van zowel postoperatieve pijn, als ook op angst, stress en de kwaliteit van slaap.

Duidelijk bewijs

Hiermee is duidelijk bewijs geleverd dat muziek een belangrijke bijdrage kan leveren aan de verbeteringen van het welzijn van de patiënt.

2.png
Wat is er tot nu toe bewezen.jpg
18_edited.png
​Muziek vermindert angst, pijn en stress

Angst en pijn zijn veelvoorkomend rondom een operatieve ingreep. Angst vóór de operatie kan leiden tot meer pijn ná de operatie waardoor de patiënt mogelijk meer behoefte heeft aan medicatie voor angst en pijn. Medicatie voor angst en pijn worden vaak aan de patiënt gegeven om de patiënt comfort te bieden. Medicijnen tegen angst worden geassocieerd met een negatief effect op het herstel na de operatie.

Minder medicatie

Men behoeft minder slaapmedicatie tijdens de operatie en minder medicatie tegen pijn na de operatie. Ook bij patiënten die een grote ingreep ondergaan, zoals een open hart operatie, blijkt het luisteren van muziek angst en stress te verminderen. Het luisteren naar muziek rondom een operatie en gedurende de gehele opname is bewezen effectief in het verminderen van angst voor de operatie en de pijn na de operatie.

De rol van cortisol

Het stress hormoon cortisol wordt na de operatie door het lichaam aangemaakt als reactie op de operatie. Tevens wordt dit hormoon ook door het lichaam aangemaakt wanneer iemand angstig is. Het stress hormoon reageert op belangrijke processen zoals bloeddruk en afweer mechanisme waardoor cortisol een belangrijke rol speelt in het normaal functioneren van het brein en lichaam. Een overmatige en langdurige aanmaak van cortisol door het lichaam kan na de operatie de normale processen van het lichaam, zoals spijsvertering, het afbraakproces en het hart- en vaatstelsel negatief beïnvloeden.

Luisteren naar muziek rondom een opname is bewezen effectief in het verminderen van angst en pijn.

Muziek verbetert slaap

Slaapproblemen komen veel voor bij patiënten die opgenomen zijn in het ziekenhuis. Deze slaapproblemen blijken nog ernstiger te zijn bij patiënten die een operatie ondergaan. Voldoende slaap is belangrijk voor een goede gezondheid. Het heeft met name invloed op het mentale en emotionele welbevinden van de mens.

 

Het belang van slaap

Een slechte slaapkwaliteit zou mogelijk op korte termijn kunnen leiden tot een verhoging van de bloeddruk, een slechter gereguleerd bloedsuikergehalte en een hogere afweerreactie van het lichaam.

Slecht slapen kan tot diverse klachten leiden en het herstel na een medische ingreep negatief beïnvloeden. Het is belangrijk om de slaapkwaliteit bij (chirurgische) patiënten te bevorderen.

Op de lange termijn zou een slechte slaapkwaliteit mogelijk kunnen leiden tot een verstoring van het afweersysteem en een hoger risico op hart- en vaatziektes. Daarnaast kunnen patiënten die slecht slapen na een operatie een hoger risico hebben op het ontwikkelen van acute verwardheid (delier).

Verbetering van slaap

Meerdere studies tonen aan dat muziek slaap kan verbeteren bij chirurgische patiënten. Speciaal voor slaapontregeling kunnen wij naast ons Music4five systeem voorzien in een audio slaapmasker. Voor meer informatie klikt u